Oh nee he, is het weer zo ver?

Wat zijn die Houthi's aan het doen?

Hebben we net Covid achter de rug met giga hoge vervoerskosten en vertragingen, een schip dat vastzat in het Suezkanaal en dan nu dit weer.

Wat is “dit” dan weer zal je misschien denken. Nou dat wordt door onze expediteur even haarfijn uitgelegd.

Superduidelijk en super handig om vast rekening mee te gaan houden voor de volgende seizoenen, in 2024, want die staan al weer voor de deur.

Super goede timing ook, zo’n berichtje net voor de kerst;-)

Nee, zonder dollen, we hebben het even naast ons neergelegd en lekker gegeten en gedronken, maar nu is het toch wel even tijd om vast met de fabrieken in contact te treden.

Wat zijn hun verwachtingen en hoe zit het met onze planning qua leveren van door ons bestelde containers met daktenten?

Maar first things first, hieronder een beknopte uitleg over wederom een leuke uitdaging.

Na recente aanvallen op commerciële vaartuigen, waaronder containerschepen, heeft een overgrote meerderheid van de mondiale oceaancarriers besloten om hun schepen die richting het Suezkanaal onderweg waren, stil te leggen of om te leiden via de langere route rond Kaap de Goede Hoop.

Dit besluit, gecombineerd met beperkte capaciteit in het Panamakanaal als gevolg van een ernstige droogte, brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor de internationale scheepvaart en logistiek, op korte en langere termijn.

Met andere woorden, ‘onze’ schepen lopen het risico te worden aangevallen dus wordt er naar andere routes of oplossingen gezocht.

Op basis van recente informatie hebben twee grote vrachtbedrijven, waaronder 's werelds grootste containerrederij, aangekondigd dat ze het Suezkanaal zullen vermijden. Dit besluit is een gevolg van de toegenomen aanvallen van Houthi-militanten in Jemen op commerciële schepen in de Rode Zee​​.

De Houthi’s vallen aan met drones! Daar waar het in de Bab al-Mandab-straat steeds smaller wordt en het schip geen kant op kan. Soms ontstaat er alleen brand aan boord, soms zijn er meldingen van serieuzere problemen en moet een schip uit de vaart genomen worden. Nou, je snapt ‘m al…… Jouw producten kunnen op juist dat schip staan!!

De Houthi's, een Iraans gesteunde beweging in Jemen, hebben hun aanvallen op de scheepvaart opgevoerd als reactie op de oorlog in Gaza. De aanvallen zijn gericht op schepen die de Suezkanaalroute gebruiken. Als gevolg van deze situatie zijn de oorlogsrisicoverzekeringspremies gestegen​​.

 

broken image

Logisch, dat die kosten stijgen. Even om Afrika heen varen kost ten slotte meer tijd en brandstof. Dat de Suezkanaalroute de meest efficiënte route is, blijkt in alle opzichten.

En wie gaat de extra verzekering betalen? Ja, ook hier, je snapt het al.

De situatie in de Rode Zee heeft ertoe geleid dat bijvoorbeeld Maersk, een Deens scheepvaartbedrijf, al zijn containerverzendingen via de Bab al-Mandab-straat opschort tot nader order.

En vele zullen volgen, let maar op.

Experts voorspellen dat we binnenkort een markt tegemoet gaan waarin ongeveer 25% minder wereldwijde effectieve scheepscapaciteit beschikbaar is. Dit zal niet alleen leiden tot langere transittijden maar ook tot een aanzienlijke stijging van de vrachttarieven. De combinatie van deze factoren creëert een scenario van marktvolatiliteit die zijn weerga niet ken

Eigenlijk zijn we dan weer terug naar een situatie die we ook net na Covid met z’n allen hebben ondervonden.

De Bab al-Mandab-straat is een van de belangrijkste routes ter wereld voor wereldwijde zeevracht. De stijging van de oorlogsrisicopremies in de Rode Zee leidt tot tienduizenden dollars aan extra kosten. Diverse grote rederijen hebben al aangekondigd dat het sommige diensten zal omleiden via de Kaap de Goede Hoop aan de zuidpunt van Afrika, wat dagen toevoegt aan de zeiltijden van schepen die geboekt waren om door het Suezkanaal te varen​​.

 Dus mocht je ons willen vragen wanneer we de lading nieuwe daktenten verwachten, denk dan even aan het boven- en onderstaande….. En stel je vraag gewoon hoor, wetende dat we je geen exacte datum kunnen geven.

 Deze ontwikkelingen in de Rode Zee en het vermijden van het Suezkanaal door grote vrachtbedrijven zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldwijde handel, met name voor de levertijden en kosten.

 

 Wat kunnen wij doen om onszelf en de klant te helpen deze nieuwe, maar helaas bekende uitdaging aan te gaan?

 1.      Anticiperen op Vertragingen: we moeten nog pro-actiever plannen en rekening houden met mogelijke vertragingen in de levertijden.

Dus nog eerder orders plaatsen > on it

2.    Open Communicatie met onze Leveranciers: Het onderhouden van een open en transparante communicatielijn met onze leveranciers blijft wederom cruciaal. 

Samen oplossingen zoeken en proberen ‘het probleem’ voor te blijven > on it

3.    Continu Monitoren van de situatie, samen met de rederij: 

Het nieuws in de gaten houden, updates bespreken voor alternatieve routes etc. Samen met onze partners van Explect.

4.    Verlengde Levertijden: Met de omleiding van schepen en de beperkte capaciteit zullen de levertijden waarschijnlijk toenemen. 

We zullen al onze dealers hierover moeten informeren en ook hun verwachtingen vooraf managen> on it.

5.    Stijgende Vrachttarieven: Door de verminderde capaciteit en langere routes kunnen de vrachtkosten stijgen. 

Tsja, hoeveel is de stijging, kunnen wij die incasseren of moeten we de prijzen van onze producten aanpassen als deze situatie lang aanhoudt? > time will tell

6.    Zoeken naar Alternatieven: 

Toch met de trein? Zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Heb je vragen over de situatie of wil je meer weten neem dan contact met ons op via info@explect.com

 Dank je wel Explect, voor de fijne samenwerking en voor het altijd managen van onze verwachtingen. at kunnen wij doen om onszelf en de klant te helpen deze nieuwe, maar helaas bekende uitdaging aan te gaan?