• 10 JAAR AVONTUUR 2014-2024

   

  femkes daktenten

  broken image
 • 10 Jaar en nog vele te gaan

  Te midden van een overvloed aan merken die strijden om een plekje op de zeer concurrerende markt voor daktenten, heeft één bedrijf uit Nederland zijn eigen niche gecreëerd in de afgelopen 10 jaar, vol avonturen, en slaagt erin aan de top te blijven: femkes Rooftop Tents.

   

  Het verhaal begon in 2012, toen Femke en haar partner Tim naar Kroatië reden voor hun jaarlijkse kampeer vakantie. Ik moet er wel bij zeggen dat ze allebei al lang genoten van het buitenleven en konden terugkijken op tientallen jaren avontuurlijk reizen. Daarom is het dan ook niet vreemd dat ze, met hun ‘outdoor living’ ervaring, meteen de voordelen en valkuilen van de populaire hedendaagse daktenten konden voorspellen.

   

  Dit was in een tijd waarin softshell tenten de markt domineerden en de meeste merken nog steeds gebruik maakten van specifieke kenmerken van producten van een eerdere generatie.

  Hardshell-daktenten waren er al een tijdje, maar hadden nog geen grote invloed op de markt.

  Het was dus vooral een gevoel dat Femke ertoe bracht om de vraag van het publiek te negeren en zich te richten op het ontwikkelen van hardshell tenten die beter aan haar eigen behoeften voldeden, voor grote en vooral ook kleine voertuigen.

  Femke werkte in de reclame, maar hoewel ze haar baan leuk vond, had ze het gevoel dat de branche

  oppervlakkiger werd en dat het tijd was om professioneel een andere richting in te slaan. De gedachte

  meer tijd buiten door te kunnen brengen, verder en vaker te reizen voedde zeker haar ideeën over het kamperen met een daktent. Deze uitdaging ging ze aan door zelf haar eerste ontwerp te maken.

   

  MILESTONES

  2014

  Het eerste prototype arriveerde: een blauwe tent met een glasvezel deksel. Het concept was goed

  behalve de milieu-onvriendelijke glasvezel shell en het open- en sluitmechanisme van de tent. Deze voldeden niet aan Femke's verwachtingen met betrekking tot recycling, gebruiksgemak en gewicht.

   

  2015

  Het aanvankelijke ontwerp evolueerde met onder andere verbeterde ventilatie en er werd een milieu-vriendelijkere ABS-deksel gespecificeerd. Het volgende, zandkleurige prototype werd geproduceerd en op transport gezet.

   

  2016

  De eerste 20" container gevuld met commerciële producten arriveerde in Nederland.

  De verkoop van tenten ging van start en er werd een reeks testen uitgevoerd in warme en koude klimaten op het Europese vasteland en in Scandinavië.

   

  2017

  Net toen het bedrijf zich voorbereidde om op de knop voor massaproductie te drukken, moest er een nieuwe productiepartner worden gevonden. Dit was eigenlijk, achteraf gezien, een zegen want de nieuwe partner bracht innovatieve ideeën in, zoals aangepaste gasveren die de gebruikservaring aanzienlijk verbeterden.

   

  2018

  Het bedrijf ontwikkelde een eigen dynamiek met een nieuw ontworpen tent, de hybride tent. Dit ontwerp trok klanten aan en breidde het productassortiment uit met nieuwe ontwerpen en kleuren.

   

  2020

  De vraag steeg explosief als gevolg van COVID-beperkingen en veranderingen in reisvoorkeuren.

  Tegen het einde van april 2020 was, door veel vraag en de hoge verkoop, de voorraad voor het hele jaar volledig verkocht.

  Nieuwe containerladingen moesten met spoed door de fabrieken worden geproduceerd. Gelukkig boden de fabrieken, waar Femke inmiddels een goede relatie mee had opgebouwd, veel ondersteuning onder deze buitengewone omstandigheden om aan de vraag te voldoen.

  De vraag naar hardshell producten groeide exponentieel in vergelijking tot hun softshell tegenhangers.

  Vanuit heel Europa stroomde de aanvragen binnen, wat op zijn beurt leidde tot een uitbreiding van het

  internationale distributienetwerk.

   

  "Het was geweldig om de verkoop omhoog te zien schieten door online verkoop, maar we misten het persoonlijke contact met onze klanten."

   

  2024

  Om hun 10-jarig bestaan te vieren, introduceren Femke en Tim hun gloednieuwe hybride

  aluminium Khosi Family daktent, die een verdere uitbreiding is ten opzichte van de alom

  populaire, met traanplaat beklede, ALU-Khosi.

   

  Een ander opvallend kenmerk is dat Femke aan het werk is om de kunststof ABS deksel een upgrade te gaan geven in de vorm van een Raptor-coating. Er wordt zorgvuldig aandacht besteed aan de voorbereiding van het oppervlak en de primer, zodat het afgewerkte product beter bestendig zal zijn tegen temperatuurschommelingen en de mechanische ontberingen van het rijden door bossen met overhangende takken.

  Uitgebreide blootstelling aan extreme klimaatomstandigheden en SGS-tests voltooiden het, tijdrovende maar, rigoureuze ontwikkelingsprogramma.

   

  Vandaag de dag vormen femkes Rooftop Tents de grootste selectie hybride tenten die door één enkel

  merk wordt aangeboden. Of het nu een tent betreft voor één of twee volwassenen, of voor gezinnen, het assortiment omvat vele stijlen van producten om te voldoen aan individuele eisen en het type auto dat de klant heeft - het hoeft niet altijd een 4x4 te zijn.

   

  Komend evenement: Abenteuer & Allrad 2024, stand nr. T11, Bad Kissingen

   

  FEMKESROOFTOPTENTS.COM

   

  Tekst door Michael Brailey @overlandeurope