Droogvoer. Echt waar??

Eenieder die ons een beetje kent, die zal wel denken, Fem en Tim aan instant meals? Ja, echt.

Nou moet ik bekennen dat we best een beetje eigenwijs zijn wat eten betreft en liever zelf koken dan een kant-en-klare maaltijd tot ons nemen.

Dit wordt gevoed door het feit dat we koken leuk vinden en dat het daadwerkelijk koken van ons maaltje meestal vooraf is gegaan door het boodschappen doen in een hele grote, of juist kleine, lokale supermarkt. Een bezigheid die bij onze manier van reizen hoort, en waar we nu alweer naar uitkijken voor een volgend avontuur. Ergens in den verre boodschappen doen, nieuwe en lokale producten proberen, heerlijk. Proeven, meteen opeten of soms een product mee naar huis nemen. Om het vervolgens daar nog een keer te delen met familie en andere foodies in onze vriendenkring.

Het koken, of beter, knutselen in de buitenlucht, onder de sterren of in de schaduw van een luifel. Rustig de tijd nemen en alles voorbereiden, lekker ontspannen. Snel lukt toch niet op een campinggasje. Dat maakt het koken voor ons ook zo leuk. Dat is vakantie!

Maar, zal je denken, dit verhaal gaat toch over instant food?

Ja dat gaat het zeker en iedereen heeft wel eens zo’n avond dat het net niet lukt om nog iets te koken of dat je simpelweg geen zin meer hebt om die kist met kookspullen weer tevoorschijn te halen. Die momenten hebben wij ook dus, dachten we, laten we ons hier vast op voorbereiden. We moeten dus toegeven dat we voor tijdens onze laatste vakantie naar Oman (met onze daktent), voor ieder 2 kant-en-klare maaltijden mee hebben genomen.

Ja, echt waar. En daar staan we dan.......

broken image

Op aanraden van vriend Gijs (outdoorguru.com) hebben we online 4 maaltijden besteld, van 2 merken, om maar eens te proberen.

En, we gaan nog een stapje verder…… we hebben beide maaltijden gegeten en…. ze waren nog lekker ook! We hebben beide merken getest, beide met dezelfde maaltijd en die toen vergeleken. Want iets nieuws proberen betekent natuurlijk ook vergelijken.

We kozen voor de maaltijden van Real Turmat en van Adventure Food:

1x Chili Concarne van Real Field meal freeze dried meals

1x Chili Concarne van Adventure Food

1x Chicken curry van Real Field meal freeze dried meals

1x Chicken curry van Adventure Food

Uiteraard zijn er nog meer merken, hieronder nog een paar suggesties.

Avond 1, aan de Chili con Carne.

Een typisch geval van de hele dag rijden in afgelegen gebieden en geen winkeltje gezien om nog een boodschapje te doen. Als de zon dan onder gaat en het vele graden kouder wordt, is een warme maaltijd zeer welkom.

broken image

De verpakkingen zijn licht en vacuüm gesloten, ze passen dus makkelijk in je bagage.

Het enige dat je hoeft te doen is water koken, langzaam tot de aangegeven rand in de verpakking vullen, flink roeren, verpakking afsluiten en 8 of 10 minuten wachten. Zodra je de verpakking opendoet komt er al een prettige ‘verse maaltijd’ geur vrij en wil je meteen aan de slag.

Hieronder een korte opsomming van onze bevindingen:

Adventure food Chili con Carne

10 min wachttijd en 370 ml kokend water toevoegen (lastig zonder maat beker) aan de ziploc verpakking

Diepe zak maakt de laatste happen eruit te scheppen beetje lastig

Uitgesproken kruiden

Stevige substantie door hoeveelheid rijst

Niet zo makkelijk te combineren met brood, wel met sla

Hele bruine bonen

Ziploc na gebruik te sluiten voor ‘schoon’ op ruimen

Goed peperig, niet zout

Mogelijk nadeel, rijst al toegevoegd dus geen keus om eventueel met rijst of brood te eten.

 

Real field meal Chili con Carne

8 min wachttijd, kokend water toevoegen tot de rand (let goed op de zwarte verticale streep aan buitenzijde verpakking) van de ziploc

Na openen kan een extra randje weggescheurd worden zodat zak minder diep is

Minder uitgesproken kruiden

Minder dikke substantie zonder rijst, goed te definiëren ingrediënten.

Goed te combineren met rijst of brood

Grote portie, helemaal als er iets meer water wordt toegevoegd, dan kan je de maaltijd lekker met brood eten of met losse rijst. In dit geval prima voor 2 personen.

Hele bruine bonen

Korte zak oprollen en weggooien

Goed peperig, niet zout

Eerste indruk: allebei echt lekker maar de recepten zijn beide totaal anders en eigenlijk niet te vergelijken.

broken image

Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar de Chili van Real Field meal, simpelweg omdat deze maaltijd de deur nog een beetje openlaat om te kunnen improviseren. Rijst apart erbij koken of de maaltijd iets verdunnen en dan lekker met brood genieten van de saus.

Avond 2 , Chicken Curry

De geur van citroengras......., op een avond hoog in de bergen, waar het te koud werd na zonsondergang, om nog lang buiten te ‘tutten’.

Wat we er ons van herinneren waren beide maaltijden, van 2 mekern, rijkelijk voorzien van stukjes en plakjes kip. De smaak, ook hier, totaal anders, maar beide lekker. Echt een goede curry smaak.

Conclusie: de substantie van de maaltijd blijkt heel belangrijk, los van de smaak. Het verschil tussen een hap rijst met kleine stukjes groenten en kip versus een hap met ingrediënten die los te definiëren zijn, maakt een groot verschil in de beleving.

broken image

Al met al een superleuk avontuur om deze manier van eten te ontdekken, iets waarin velen ons al voorgingen. En zeker het herhalen waard, met dezelfde - of met andere gerechten.

Hieronder enkele links, naar zowel online shops waar je de maaltijden kunt bestellen en een link naar een artikel waar het vergelijk tussen merken nog een stapje serieuzer genomen wordt.

Eet smakelijk!